Tort z kremem waniliowym

Crumble doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem. Do kruszenia herbatników używamy dwóch desek, w tym jednej okrągłej z szerokim rantem.

Składniki

Na ciasto:
- 400 g herbatników Jutrzenka Petit Buerre BeBe 16g
- 250 ml kawy

Na krem waniliowy:
- 500 ml mleka
- 60 g skrobi ziemniaczanej lub 2 opakowania budyniu waniliowego
- 180 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli

Do dekoracji:
- 300 ml bitej śmietany (2 opakowania śmietany 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- Łyżka kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

krok 1

Oddziel białka od żółtek i ubij je zde szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej masy, a następnie wstaw je do lodówki.
Żółtka wlej do miski, dodaj budyń i 75 ml mleka, dokładnie wymieszaj, bez żadnych grudek

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/11/tort-2-300x200.jpg

krok 2

Do rondelka wlej resztę mleka, dodaj cukier i podgrzej na małym ogniu
Zdejmij rondel z kuchenki i cienkim strumieniem wlej do żółtek aż powstanie jednolita masa, ciągle mieszając. Ponownie podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż pojawią się bąbelki i krem zacznie gęstnieć
Odstaw rondel na bok i dodaj masło oraz ubite białka. Wymieszaj przy użyciu trzepaczki. Ponownie podgrzej ciągle mieszając aby krem nie był kleisty. Odstaw rondel na bok, niech krem przestygnie.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/11/3-1-300x200.jpg

krok 3

Przygotuj kawę (ma być w temperaturze pokojowej), najlepiej w miseczce
Przygotuj kwadratowa formę do układania herbatników
Dosłownie przez sekundę namocz po kolei herbatniki w kawie i od razu układaj je na formie.
Po ułożeniu pierwszej warstwy z namoczonych herbatników nakładamy krem a następnie układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie herbatników i ponownie warstwę kremu. Ostatnia warstwa toru ma składać się z herbatników. Warstw kremu powinny być 3, a herbatników 4.
Ubij śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru i udekoruj nią wierzchnią warstwę tortu.
Udekoruj malinami i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/11/5-1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta Toffi

Tarta Toffi

Ciasta bez pieczenia

Ciasto z konfiturą malinową i ciasteczkową kruszonką

Ciasto z konfiturą malinową i ciasteczkową kruszonką

Ciasta bez pieczenia

Tarta mleczna z migdałami

Tarta mleczna z migdałami

Ciasta bez pieczenia

Torcik chałwowy

Torcik chałwowy

Ciasta bez pieczenia