Tarta z różami czyli jabłecznik

Nowoczesna szarlotka - spód pieczony z herbatników zblendowanych z masłem. Góra z jabłek ułożonych w kształcie róży.

Składniki

Ciasto kruche na spód:
- 150 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 110 gr masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Foremka o średnicy 23 cm .
Budyń waniliowo - migdałowy ( na creme patissiere):
- 600 ml mleka
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub 25 ml amaretto

Sposób przygotowania

krok 1

Roztopione masło wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami i cynamonem.
Żółtka i cukier umieść w misie miksera i ucieraj do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodaj mąkę pszenną ,skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do uzyskanej masy dodaj 100 ml wrzącego mleka, zmiksuj do połączenia się składników.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/2-3-300x200.jpg

krok 2

Zahartowaną pastę jajeczną wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj. Dodaj ekstrakt z migdałów lub likier migdałowy i wymieszaj. Zagotuj, często mieszając. Od momentu zagotowania- gotuj około 1 minuty, mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdejmij z palnika. Gotowy krem od razu wylej na kruchy spód, wyrównaj, odstaw do wystudzenia.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/3-4-300x200.jpg

krok 3

Bukiet róż:

około 7 - 8 jabłek z czerwoną skórką
3 szklanki wody
świeżo wyciśnięty sok z 1,5 cytryny
200 g cukru
Do garnuszka dodaj wodę, sok z cytryny i cukier. Wymieszaj, zagotuj.

W międzyczasie z jabłek usuń gniazda nasienne, podziel na ćwiartki i nie obieraj. Pokrój jabłka na 2 mm plasterki. Plasterki przełóż do gorącego syropu cukrowego (jeśli wody będzie zbyt mało możesz dolać) i chwilę pogotuj (1 lub 2 minuty). Uwaga: długość gotowania zależy tylko od gatunku jabłek - jedne będą gotować się dłużej, inne tylko kilkanaście sekund. Gotowe plasterki jabłek powinny być miękkie i plastyczne, nie mogą jednak się rozpadać. Odcedź (z syropu można przygotować pyszny kompot) i wystudź plasterki.
Następnie zwiń je formując różę. Uformowane róże układaj na wystudzonym budyniu-lekko je wciskając. Dzięki temu zachowają kształt i nie rozwiną się podczas krojenia tarty.

Krój i podawaj.

Nie ma konieczności przechowywania w lodówce, tylko podczas upałów.
Układaj po 6 plasterków jabłek.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/5-1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Ciasta bez pieczenia

Tarta herbaciana

Tarta herbaciana

Ciasta bez pieczenia

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

Ciasta bez pieczenia

Ciasto krówkowe na karnawał

Ciasto krówkowe na karnawał

Ciasta bez pieczenia