Tarta z musem mango-brzoskwiniowym

Tarta z musem mango-brzoskwiniowym na spodzie z herbatników to szybki do przygotowania pyszności. Można użyć świeżych owoców albo ich wersji w puszkach.

Składniki

Spód:
- 150g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube
- 40g roztopionego masła

Masa serowa:
- 400g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 500g pulpy z mango (najlepiej z puszki)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 130g cukru pudru
- 22g żelatyny w proszku, (7 łyżeczek*)
- 70ml zimnej wody
- 300ml śmietany kremówki, schłodzonej

* 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml 

Ponadto:
- 150ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 marakuja, ziarenka z 1/4 granata, kilka plasterków ze świeżego mango

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z mango lub z brzoskwini wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać startą czekoladą lub kakao.

Sposób przygotowania

krok 1

Ciastka i masło umieść w malakserze i zmiksuj do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieść w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzaj mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połą z roztopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysyp na spód formy, wyklep z niej spód, wyrównując łyżką. Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/11-300x200.png

krok 2

W misie miksera umieść twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksuj (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalej 70 ml zimnej wody, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika i lekko przestudź.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadź. Dodaj kolejne 2 łyżki i znowu wymieszaj, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i natychmiast zmiksuj, do połączenia.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/12-300x200.png

krok 3

W osobnym naczyniu umieść schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubij do sztywności. Dodaj ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszaj z masą serową.

Na spód ciasteczkowy wyłóż masę serową. Wyrównaj szpatułką. Schłodź w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/miniatura-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

Ciasta bez pieczenia

Tarta brzoskwiniowa z marakują i mascarpone

Tarta brzoskwiniowa z marakują i mascarpone

Ciasta bez pieczenia

Ciasto z konfiturą malinową i ciasteczkową kruszonką

Ciasto z konfiturą malinową i ciasteczkową kruszonką

Ciasta bez pieczenia

Tarta mleczna z migdałami

Tarta mleczna z migdałami

Ciasta bez pieczenia