Szybkie ciasto z kaszy manny

Szybkie ciasto z kaszy manny na herbatnikach to powrót do dzieciństwa.
Szast prast i ciasto gotowe. Herbatniki z kaszą manną i czekoladą- połączenie idealne.

Składniki

- 1 litr mleka
- 200 g masła
- szklanka kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 100 g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 50 g rodzynek
- ½ szklanki cukru trzcinowego
Do dekoracji:
- 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

krok 1

Do garnka wlać mleko, dodać cukier trzcinowy i waniliowy oraz masło, gotować aż wszystko się rozpuści.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/2-300x200.jpg

krok 2

Dodać kaszę mannę, od czasu do czasu mieszać. A kiedy zacznie gęstnieć mieszać cały czas do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec wsypać rodzynki i raz jeszcze wszystko wymieszać. Zestawić garnek z ognia. Opcjonalnie można zblendować kaszkę, aby masa była jeszcze bardziej gładka i aksamitna i dopiero wtedy dodać rodzynki.
Na spód formy do pieczenia (20x30) wyłożyć herbatniki. Na nie wlać masę z kaszy manny, wygładzić i na górę położyć kolejną warstwę herbatników herbatniki.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/3-1-300x200.jpg

krok 3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzchnią warstwę ciasta. Udekorować płatkami migdałów i kulkami cukrowymi – układając kwiatki.
Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na około 2 godziny. Po tym czasie możemy degustować. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/7-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Torcik chałwowy

Torcik chałwowy

Ciasta bez pieczenia

Sernik biało- czerwony

Sernik biało- czerwony

Ciasta bez pieczenia

Tarta z musem mango-brzoskwiniowym

Tarta z musem mango-brzoskwiniowym

Ciasta bez pieczenia

Tarta cytrynowa z mlekiem kokosowym

Tarta cytrynowa z mlekiem kokosowym

Ciasta bez pieczenia