Ciasto krówkowe na karnawał

Ciasto krówkowe -robi się samo 😉 smakuje obłędnie 🙂
Kruchość herbatników połączona z krówkowym kremem uświetni każde spotkanie: my i przyjaciele, my i rodzina, my i serial 😉

Składniki

Foremka 23x33 cm

Krem budyniowy:
- 1l mleka
- szklanka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- jajko
- budyń waniliowy (40g)
- 250g masła

Dodatkowo:
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 400g masy krówkowej
- 400ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
100g płatków migdałowych."

Sposób przygotowania

krok 1

W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2019/01/88-300x200.jpg

krok 2

Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą herbatników Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2019/01/99-300x200.jpg

krok 3

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2019/01/100-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta Toffi

Tarta Toffi

Ciasta bez pieczenia

Tort z kremem waniliowym

Tort z kremem waniliowym

Ciasta bez pieczenia

Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

Ciasta bez pieczenia

Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami

Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami

Ciasta bez pieczenia