Ciasto krówkowe na karnawał

Ciasto krówkowe -robi się samo 😉 smakuje obłędnie 🙂
Kruchość herbatników połączona z krówkowym kremem uświetni każde spotkanie: my i przyjaciele, my i rodzina, my i serial 😉

Składniki

Foremka 23x33 cm

Krem budyniowy:
- 1l mleka
- szklanka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- jajko
- budyń waniliowy (40g)
- 250g masła

Dodatkowo:
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 400g masy krówkowej
- 400ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
100g płatków migdałowych."

Sposób przygotowania

krok 1

W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2019/01/88-300x200.jpg

krok 2

Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą herbatników Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2019/01/99-300x200.jpg

krok 3

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2019/01/100-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi

Ciasta bez pieczenia

Tarta herbaciana

Tarta herbaciana

Ciasta bez pieczenia

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Ciasta bez pieczenia

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Ciasta bez pieczenia